Duinovergangen en parkeerterreinen in Veere aangepakt

De VVD is er blij mee dat we investeren in de toegankelijkheid van onze stranden en de kwaliteit van de bijbehorende parkeerterreinen. Niet alleen voor de toeristen, maar ook voor de eigen inwoners.


De gemeente Veere heeft langs haar kust 85 km. duin- en dijkovergangen en nog eens ca. 15 km. naastgelegen wandelpaden. Het dagelijks onderhoud ligt bij de St. Strandexploitatie Veere (SVV), maar voor het groot onderhoud is de gemeente zelf verantwoordelijk. Bij de laatste strandschouw in juli 2015 bleek dat zes duinovergangen toe zijn aan een flinke opknapbeurt, ook omdat de kwaliteitseisen en de vraag naar comfort de laatste jaren zijn toegenomen. Als VVD ondersteunen we dit van harte, onze stranden zijn tenslotte erg belangrijk voor ons toerisme. Het huidige jaarbudget voor groot onderhoud van € 100.000,- zal in de toekomst dan ook niet meer voldoende zijn en aangepast moeten worden.


Een lopend project is de verbetering van de inrichting van onze kustparkeerterreinen. Naar aanleiding van het rapport “De kust is breder dan het strand” van Staatsbosbeheer, is in 2015 een proef uitgevoerd op het parkeerterrein aan de Strandweg in Koudekerke. De belangrijkste maatregelen waren:

- een goede verwijzing op de doorgaande routes naar het parkeerterrein

- informatieborden op het terrein zelf met verwijzing naar aanliggende

        stranden, fiets- en wandelroutes

- de Dixie-toiletten netjes achter een omheining plaatsen 

Bij de evaluatie werd de extra verwijzing en informatie erg gewaardeerd, maar iedereen vond ook dat de toiletten echt niet meer konden. Daarom is besloten om in 2016 de verbeteringen door te voeren bij alle andere kustparkeerterreinen en op het parkeerterrein bij kasteel Westhove een tweede proef te doen met aanvullende voorzieningen, zoals een fatsoenlijk toilet, verlichting en oplaadpunten. Bovendien wordt samen met Impuls Zeeland, het Kenniscentrum Kusttoerisme en geïnteresseerde ondernemers, als extra proef gekeken naar mogelijkheden om hetzelfde parkeerterrein – op een rendabele wijze - voor de gebruikers nog aantrekkelijker te maken. We zijn hier erg benieuwd naar.