VVD bezorgd over toekomst Zeeuwse Muziekschool

De VVD is, samen met een aantal andere fracties in de Veerse raad, bezorgd over de toekomst van de Zeeuwse Muziekschool. We hebben echter op dit moment niet de intentie om uit deze gemeenschappelijke regeling te stappen. 

De ZMS is een gemeenschappelijke regeling van de Zeeuwse gemeentes, m.u.v. Terneuzen. Sluis en Vlissingen hebben inmiddels aangegeven er eind 2017 uit te willen stappen. Sluis omdat veel van hun leerlingen goedkoper muziekonderwijs in België kunnen volgen, Vlissingen puur als bezuinigingsmaatregel. Op verzoek van het bestuur berekent bureau Berenschot welke financiële gevolgen dit voor de uittredende en overblijvende gemeentes zal hebben. Resultaten van dit onderzoek worden 2e helft 2016 verwacht.

Door het teruglopend aantal leerlingen had de ZMS in de 2015 een financieel tekort van ruim €157.000,- Dit komt omdat docenten de uren waarvoor ze op de loonlijst staan slechts voor een deel kunnen invullen. Door inkrimping van het aantal docentenuren wordt dit tekort afgebouwd, maar dergelijke procedures kosten tijd. Tegelijkertijd wil de ZMS zich meer gaan richten op muziekonderwijs op de basisscholen. In Veere maken nu 9 van de 16 basisscholen gebruik van de ZMS, hier is dus nog het nodige te winnen. In de andere Zeeuwse gemeentes liggen op dit terrein ook nog voldoende kansen.

Het zou erg jammer zijn om de kennis en ervaring van de ZMS kwijt te raken, dus vooralsnog blijft de VVD positief over continuering van deze gemeenschappelijke regeling. We wachten de uitkomsten van het onderzoek en de ontwikkelingen af.