De toekomst van de Grote Kerk Veere

De toekomst van de Grote Kerk Veere

 

In de commissie- en raadsvergadering van december was een belangrijk agendapunt de toekomst van de Grote Kerk Veere (GKV). Cultuurtempel of toekomstige ruïne, dat zijn grofweg de uitersten, hoewel het laatste in zijn uiterste vorm niet erg waarschijnlijk zal zijn. De VVD toonde zich “gematigd positief” over de plannen richting cultuurtempel, maar had nog flink wat vragen over de realiseerbaarheid.

 

Concreet lag de vraag voor, om als raad akkoord te gaan met de uitwerking van de tweede fase van het plan van Ernst Veen en het bureau XPEX. In de eerste fase zijn de contouren geschetst van de toekomstige organisatie en programmering in de kerk en zijn contacten gelegd met een aantal toonaangevende instellingen – zoals het Amsterdam Light Festival, het Amsterdam Simfonietta en EYE Filmmuseum – die graag in de GKV willen komen optreden. Ook is er een eerste begroting opgezet voor de noodzakelijke verbouwing, zodat al die activiteiten op een nette manier kunnen plaatsvinden. Indicatie ca. 1,3 miljoen. In de 2e fase volgt de uitwerking en concretisering van de plannen, met als doel om medio 2017 tot een definitief besluit te kunnen komen. In die planning zou de verbouwing 2de helft 2017 kunnen starten en al in 2018 de eerste voorstellingen kunnen plaatsvinden.

 

Zoals gebruikelijk bij dit soort forse plannen zijn er voor- en tegenstanders en een grote groep die het nog niet precies weet, omdat alle noodzakelijk informatie nog niet beschikbaar is. Uitgangspunt voor iedereen is, dat de gemeente geen financieel risico mag lopen. De grote vraag vervolgens is: geloof je erin, dat in Veere een culturele instelling kan ontstaan, die op een dusdanig (bovenlokaal) niveau opereert dat het jaarlijks ca. 60.000 bezoekers kan trekken en langdurig een aantal grote culturele sponsoren aan zich kan binden. Want zonder dit geloof zal er geen ambitie zijn en komt het zeker niet van de grond.

 

Het college, met als trekker wethouder Molenaar, heeft in ieder geval de lef getoond om met dit project aan de slag te gaan. Er moet nog veel gebeuren en ons oordeel zal dus ook afhangen van het eindrapport van de 2e fase. Zijn er dan concrete afspraken met lokale culturele instellingen om het programma meer body te geven? Is de organisatie ook in personele zin ingevuld ? Zijn er concrete toezeggingen van sponsoren? Zijn de verbouwingsplannen geconcretiseerd en wie gaat dat betalen? We wensen iedereen veel succes met de beantwoording hiervan.

 

Bert van Halderen