Evaluatie armoedebeleid

Er zijn in het kader van “armoedebeleid” allerlei instrumenten ontwikkeld om mensen die het niet breed hebben te ondersteunen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor ontwikkeling en uitvoering van die instrumenten en door de Walcherse gemeenten is de uitvoering hiervan grotendeels overgedragen aan Orionis Walcheren. De inkomensnorm om in aanmerking te komen voor de regelingen is in Veere gesteld op 110% van de toepasselijke bijstandsnorm. 

Eind 2014 is voor de jaren 2015-2018 een beleidsplan armoedebeleid vastgesteld en zijn de regelingen uitgewerkt. Nu we ruim een jaar verder zijn een goed moment voor een eerste evaluatie: zijn de regelingen goed werkbaar, zijn ze goed te vinden voor de mensen voor wie ze bedoeld zijn, loopt de uitvoering efficiënt etc ?

Als raad zijn we betrokken bij deze evaluatie en hebben we de gelegenheid gekregen om onze mening te geven over de vragen die aan de belanghebbenden (uitvoerders en klanten) worden gesteld. De VVD heeft daar actief een bijdrage aan geleverd omdat wij een goede uitvoering van groot belang vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld een vraag toegevoegd over de doorlooptijd van een aanvraag door een klant. De evaluatie vindt in de loop van 2016 plaats en we kunnen de resultaten in het laatste kwartaal van dit jaar verwachten.