VVD wil regels voor reclame drastisch vereenvoudigen

Vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet gaat de gemeente de Nota ruimtelijke kwaliteit vaststellen. De uitgangspunten zijn: Minder beleidsvoorschriften en meer ruimte voor dialoog met de samenleving en De rol van de gemeente minder bepalend en toetsend, maar meer faciliterend, begeleidend en adviserend. Dat juicht de VVD toe.

Bedoeling is dat de Reclamenota (ongewijzigd) opnieuw wordt vastgesteld, als bijlage van de Nota ruimtelijke kwaliteit. De VVD vindt dat de vermindering van regels ook doorgevoerd moet worden bij de Reclamenota.

 

De Reclamenota omvat nu 11 bladzijden met zeer gedetailleerde omschrijvingen van wat wel en niet mag. Enkele voorbeelden:  maximaal 3 reclame-uitingen bij panden in het centrum van het dorp, bij praktijk aan huis maximaal een bordje van max. 20 cm breed en 20 cm hoog en op bedrijventerreinen maximaal 3 vlaggen, waarbij de vlaggenmast niet hoger mag zijn dan 6 meter en de maximale afmeting van de banieren 240 bij 95 cm is.

De VVD constateert ook dat er niet gehandhaafd wordt op de regels voor reclame (blijkbaar komen er ook geen klachten van omwonenden). We zien bijvoorbeeld supermarkten, bouwmarkten en garagebedrijven met 8 - 10 vlaggen + diverse andere reclame-uitingen.

Laat het duidelijk zijn: wat de VVD betreft mogen die allemaal blijven staan!

Maar laten we dan nu ook de reclameregels aanpassen in de lijn van de nieuwe Nota ruimtelijke kwaliteit, door algemene regels vast te stellen en alle betuttelende regels, waar tot op de centimeter bepaald wordt wat wel en niet mag, af te schaffen. Zodat ook de reclameregels Omgevingswet-proof zijn!

Want dat is het doel van de nieuwe Omgevingswet: minder regels en een groter vertrouwen tussen overheid, inwoner en ondernemer.

 

De Nota Ruimtelijke kwaliteit en de Reclamenota komen aan de orde in de raadsvergadering van donderdag 26 mei 2016.