Beschouwingen VVD Kadernota 2017: Rooskleurige financiële situatie inzetten voor minder lastenverzwaring en investeringen economische groei

De gemeente Veere staat er financieel gezien goed voor. Zo goed zelfs dat er voor de komende jaren structureel nog € 250.000 is te verdelen. En de raad krijgt de gelegenheid om hier ideeën voor aan te dragen.

We moeten ons goed realiseren dat de rooskleurige financiële situatie in hoge mate te danken is aan de extra inkomsten uit het toerisme:

€ 400.000 extra inkomsten toeristenbelasting en € 300.000 extra inkomsten uit parkeren.

 

Enkele weken geleden is het rapport van de commissie Balkenende verschenen. Het rapport geeft een analyse van de mogelijkheden om de economische structuur en werkgelegenheid in Zeeland te versterken.

Met betrekking tot recreatie en toerisme constateren zij dat de toeristische markt sterk in beweging is. De gast wordt veeleisender en technologie en internet zijn van toenemend belang voor de sector. Een groot deel van de sector is nog onvoldoende uitgerust voor deze steeds sneller veranderende markt en werkt nog erg aanbodgericht.

Een upgrade van de totale sector is noodzakelijk.

 

De VVD wil daarom een gedeelte van de besteding van de nog beschikbare € 250.000 inzetten voor breedband internet voor het buitengebied. Voor ondernemers en inwoners in het buitengebied is het noodzakelijk dat ook zij kunnen beschikken over snel internet.

Want een goed werkende internetverbinding is een basisvoorziening geworden: voor inwoners en voor onze toeristen. We kunnen momenteel nog niet aangeven hoeveel we hier voor uit moeten trekken omdat er nog geen uitgewerkt voorstel beschikbaar is. De verwachting is dat dat bij het vaststellen van de Begroting 2017 wel kan.

 

Juist ook vanwege het belang van de toeristische sector is het belangrijk om als gemeente blijvend in te zetten op innovatie en kwaliteitsverbetering. De VVD wil de gemeente graag in de rol van aanjager zien en dit als een apart project oppakken, vergelijkbaar met de manier waarop het gezondheidstoerisme wordt opgepakt. Het gaat dan niet alleen om het vernieuwen van accommodaties, maar ook om vernieuwing en verdere digitalisering van diensten en producten. De gemeente kan hier in samenwerking met Impuls Zeeland en de toeristische sector een project voor opzetten. We willen hier € 25.000 voor uittrekken. (Motie)

 

Een ander belangrijk punt voor de VVD zijn de belastingen. Het college stelt voor om alle belastingen minimaal te indexeren met het inflatiepercentage van 1,2%. Kijkend naar de overschotten van de afgelopen jaren vindt de VVD dat we in 2017 de OZB op de nullijn kunnen zetten. In 2013 en 2014 hebben we de OZB extra verhoogd met 1,5%. Nu kunnen we onze inwoners en ondernemers daar voor compenseren door in 2017 niet te verhogen. Dat betekent dan € 60.000 minder inkomsten.

Gezien de hoogte van de egalisatiereserve afvalstoffenheffing stellen we voor om ook de afvalstoffenheffing niet te verhogen, aangezien de reserve per 1-1-2017 € 415.000 bedraagt en de kosten in de toekomst zullen dalen door nieuwe aanbestedingen.

We dienen samen met DTV hier een amendement voor in.

 

T.a.v. de diverse programma’s willen we nog het volgende naar voren brengen:

 

Het opstellen van nieuw accommodatiebeleid kost veel tijd en komt maar moeizaam tot stand. Doelstelling van het accommodatiebeleid was om te komen tot een efficiënter en daarmee goedkoper gebruik van ons maatschappelijk vastgoed. Het was ook als bezuinigingstaakstelling ingezet. In plaats daarvan stelt het college nu juist voor om de bezuiniging van

€ 150.000  te laten vervallen en een extra budget toe te voegen van

€ 170.000,- Een verschil dus van € 320.000,- kapitaallasten. De VVD kan dit niet plaatsen en wil graag van het college vernemen welke ideeën hier achter zitten, zodat wij die als raad naast de eerder met elkaar geformuleerde kaders kunnen leggen.

 

Terwijl we in voorgaande jaren als raad bewust hebben ingezet op een kleinere gemeentelijke organisatie - want we kiezen voor minder overheid en meer samenleving - komt het college in deze kadernota met een forse uitbreiding van het personeelsbudget.

Naast het intrekken van het laatste deel van de reeds afgesproken bezuiniging (een bedrag van € 185.000) wil het college nog een extra budget van:

  • € 115.000 voor kwaliteitsverbetering van het personeel. Terwijl hiervoor eerder al € 70.000 was ingeboekt, nu dus totaal € 185.000;

  • € 54.000 voor extra inzet bij diverse projecten;

  • € 635.000 als extra flexibele schil voor beleids- en uitvoerend werk.

    In feite wordt hiermee de taakstelling voor personeel en samenwerking van € 645.000 volledig teruggedraaid. We begrijpen en ondersteunen dat op een aantal gebieden - met name juridisch - een kwaliteitsslag gemaakt moet worden.

    Maar de extra ruimte die het college nu claimt via een flexibele schil vinden wij veel te fors. En voor de projecten zoals Visie Domburg en Veelzijdig Veere geldt dat die al een eigen begroting hebben. Als het college voor specifieke doeleinden extra capaciteit wil inhuren zien we dat graag in concrete raadsvoorstellen tegemoet, die we dan op nut en noodzaak zullen beoordelen.

     

    Er wordt € 25.000 uitgetrokken voor het opstellen van lichtbeleid. We zouden graag zien dat hier ook de verlichting voor strand- en duinovergangen bij betrokken wordt.

     

    Voor de realisatie van de Visie Domburg wil het college voor investeringen een budget uittrekken van € 1,9 miljoen. En blijkbaar is er al € 200.000 uitgegeven.

    De VVD wil eerst een uitvoeringsplan zien en pas dan bepalen welk budget daarbij hoort. Want zoals is vastgelegd in het raadsvoorstel “Visie Domburg” van april 2015: er is afgesproken dat u met een apart voorstel voor de uitvoering van de Visie Domburg en de financiering terugkomt naar de raad. Tot op heden hebben wij dat voorstel niet gezien. Dus wanneer komt het college met een uitvoeringsplan?

    Vanuit Domburg is aangegeven dat er ook voor Domburg behoefte is aan een parkeerverwijssysteem. Wordt dit ook meegenomen in de plannen en budgetten voor de uitvoering van de Visie Domburg?

     

    Bij de (gedeeltelijke) vaststelling van de Structuurvisie Cultuurhistorie hebben we afgesproken dat u met een voorstel zou komen voor een subsidieregeling. Er is nu voor 2017 e.v. jaren nog geen budget opgenomen. Wij willen hier € 30.000 voor reserveren.

    We dienen hier samen met de SGP/ChristenUnie een motie voor in.

     

    Voorgesteld wordt om voor groene dorpsentrees € 100.000 uit te trekken voor de investering en € 65.000 voor het jaarlijks onderhoud.

    De VVD vindt dat dit haaks staat op de lijn die is ingezet met de bezuiniging van € 10.000 door het versoberen van groen en het weghalen van bankjes, prullenbakken e.d. Bovendien hebben in een aantal dorpen  ondernemersverenigingen en dorpsraden inmiddels zelf al geïnvesteerd in bloembakken, en dat past ook prima bij “minder overheid, meer samenleving”. Daarom stelt de VVD voor om eerst prioriteit te geven aan de beheersing van het onkruid op stoepen en straten, aangezien dit belangrijk is voor de uitstraling en veiligheid van onze kernen.

     

    Voor uitvoering van dorpsvisies wil het college € 200.000 reserveren.

    Het is de VVD niet duidelijk waarom hier een apart budget voor moet komen. Met ingang van 2015 hebben we namelijk een Reserve Leefbaarheid en die is met name bedoeld om initiatieven vanuit de dorpen financieel te ondersteunen. Eind 2015 zat er nog ruim € 870.000 in deze reserve. Wij zien dan ook geen noodzaak om weer een apart budget uitvoering dorpsvisies in het leven te roepen.

     

    Ook een apart budget van € 50.000 voor ondersteuning van aanvragen uit het leefbaarheidsfonds, vinden wij niet nodig. Deze kosten dienen onderdeel te zijn van de aan te vragen bijdrage uit de reserve.

     

    Om snel in te kunnen spelen op het aanvragen van Europese subsidies wil het college een beroep kunnen doen op een budget van maximaal

    300.000. Dit zou dan uit de reserve leefbaarheid gehaald moeten worden. Dat vinden we niet logisch. Het hoort eerder thuis bij de budgetten voor grote projecten zoals uitvoering Visie Domburg.

     

    In de loop van dit jaar komt het GVVP (het gemeentelijk verkeers- en vervoerplan) ter vaststelling naar de raad. Er is nu geen budget geraamd voor de uitvoering van dit plan, terwijl het natuurlijk wel de bedoeling is om de knelpunten die hierin ongetwijfeld naar voren zullen komen, aan te gaan pakken. Bij de begroting 2017 willen we hier meer inzicht in, want voor de VVD is het aanpakken van verkeersknelpunten een speerpunt.

     

    En tot slot: laten we ook de jeugd niet vergeten. Er zijn nu een aantal mobiele speelvoorzieningen die rouleren langs de kernen. De VVD stelt voor om een aantal extra toestellen te kopen zodat een kern eerder aan bod komt voor de plaatsing van een specifiek toestel.

    (Motie).

     

    Samenvattend:

    De VVD wil voor 2017 inzetten op minder lastenverzwaring voor de ondernemers en inwoners en investeren in zaken die zorgen voor economische groei van onze gemeente. Want economische groei zorgt voor werkgelegenheid. En werkgelegenheid is de basis voor een vitale gemeente.

     

    Daarom kiest de VVD voor 2017 voor de volgende speerpunten:

  • Geen indexering van de OZB en afvalstoffenheffing;

  • Breedband internet voor het buitengebied;

  • € 25.000 voor een project Stimulering innovatie en kwaliteitsverbetering toeristische sector;

  • € 30.000 voor subsidieregeling Cultureel erfgoed;

  • Budget voor het oplossen van verkeersknelpunten; en

  • € 25.000 voor extra speeltoestellen.