Evaluatie leefbaarheidsbijdrage

Evaluatie leefbaarheidsbijdrage

Sinds 1 juli 2015 bestaat er in Veere een zgn. leefbaarheidsbijdrage. In de raad van oktober werd het eerste jaar hiervan geëvalueerd. De VVD vindt, dat de criteria die we hebben afgesproken om van dit fonds gebruik te kunnen maken, niet altijd goed worden toegepast.

 

De bijdrage is bedoeld om maatschappelijke initiatieven van burgers financieel te ondersteunen. Deze initiatieven moeten dan wel aan een aantal criteria voldoen; de belangrijkste zijn, dat het om projecten gaat met een aantoonbaar maatschappelijk rendement, waarbij structureel een taak van de gemeente wordt overgenomen. Het totale fonds bedraagt € 800.000,- met een maximum van € 50.000,- per project.

 

Bij de evaluatie van de diverse projecten werd duidelijk, dat de criteria niet altijd goed uit de verf komen. Het is zowel voor initiatiefnemers als het college een zoektocht naar een goede toepassing van de bijdrage, maar iedereen is het er ook over eens dat het zeker geen “potje voor leuke dingen” mag worden. Met name de VVD wilde de discussie hierover bij grote projecten ook binnen de raad voeren, om er met elkaar meer feeling bij te krijgen. Hiervoor was echter geen meerderheid te vinden, we blijven het dus doen met periodieke evaluaties achteraf.