College Veere zwabbert in beleid bij wegbeheerplan 2017 – 2021

College Veere zwabbert in beleid bij wegbeheerplan 2017 – 2021

Naar aanleiding van een inspectie in het voorjaar 2016 komt het college met een nieuw wegbeheerplan voor de komende 5 jaar en vraagt hiervoor een extra budget van € 1,4 miljoen. Terwijl eerder in het coalitieprogramma was afgesproken dat er op wegonderhoud bezuinigd zou worden. De VVD wil eerst bekijken of deze investering echt nodig en verantwoord is. De definitieve afweging hiervan vindt pas plaats bij de begrotingsraadsvergadering voor 2017.

 

Na een eerder overeengekomen bezuiniging op wegonderhoud in het coalitieprogramma, wil hetzelfde college deze nu weer teniet doen en in 5 jaar tijd het onderhoud terugbrengen naar het hoogste niveau. Diverse fracties stellen dit tijdens de raadsvergadering van 6 oktober ter discussie.

Tijdens de inspectie is gebleken dat het onderhoudsniveau inderdaad is teruggelopen – een logisch gevolg van de bezuiniging van het onderhoudsbudget met ruim 15%, van jaarlijks € 1,3 miljoen naar € 1,1 miljoen.

 De vraag die met name ook de VVD stelt, is of het huidige niveau van onderhoud overeenkomt met wat we willen of dat we dit moeten aanpassen. Deze discussie wordt door het college niet gevoerd, er wordt simpelweg voorgesteld om de opgelopen “achterstand” volledig weg te werken, dit kost dan € 282.000,- extra per jaar t.o.v. het huidige budget. Een investering dus over 5 jaar van ruim €1,4.

 

Aangezien er meerdere financiële uitdagingen op ons afkomen, is tijdens de raadsvergadering afgesproken dat de raad pas bij de begroting voor 2017 (en volgende jaren) kan beslissen of dit voorstel van het college noodzakelijk en financieel uitvoerbaar is.