Bestuurlijke problemen rond Porthos

Bestuurlijke problemen rond Porthos

 

Porthos, de Walcherse organisatie voor WMO en jeugdzorg, heeft extra mensen nodig om haar werk goed te kunnen blijven doen en heeft daarnaast flinke bestuurlijke problemen. In de raadsvergadering van donderdag 15 december was  de VVD erg duidelijk: zorg eerst dat Porthos in 2017 met voldoende mensen verder kan en pak daarna met spoed de bestuurlijke problematiek aan.

 

Wat in al het politieke lawaai overeind blijft: de Porthos-medewerkers hebben hun klanten in 2016 goed geholpen, over de dienstverlening zijn weinig klachten. Een mooie prestatie met alle beperkingen die er waren: een krappe bezetting met een hoog ziekteverzuim a.g.v. de werkdruk, een gammele ICT-omgeving en een onduidelijk aansturing. De klanten hebben daar gelukkig dus weinig van gemerkt, maar duidelijk is dat dit zo niet langer kan.

 

In de Veerse raad werd algemeen onderkend dat formele uitbreiding van de bezetting hard nodig is. Het beste zou zijn om dit structureel te regelen, maar omdat dit in de raden van Middelburg en Vlissingen geen haalbare kaart is en we hier gezamenlijk in zitten, ging Veere akkoord met een tijdelijke uitbreiding van 17,9 fte voor een periode van 2 jaar. Volgens de manager van Porthos, Judith van Biemen, kunnen ze hier voorlopig mee uit de voeten.

 

En hoe het bestuurlijk verder moet met Porthos, daar praten we in Veere in januari over. Gezien alle rapporten en visies die er inmiddels zijn verschenen wordt het een hele opgave om hier een goed verhaal uit te destilleren. Wat de VVD betreft is het daarna van belang om met een beperkte afvaardiging van de 3 Walcherse raden tot een eensluidend voorstel te komen dat in deze raden wordt besproken en verdedigd. Want die broodnodige eensgezindheid is misschien wel de grootste uitdaging !