Toekomst Porthos onzeker

De toekomst van Porthos, de huidige toegangspoort op Walcheren voor (jeugd)zorg en ondersteuning om optimaal mee te kunnen blijven doen in de samenleving,  is uiterst onzeker. Ruim 2 jaar na de start wil de gemeenteraad van Middelburg de werkwijze van Porthos volledig veranderen en feitelijk de samenwerking beëindigen.
De raad van Veere is erg ongelukkig met dit Middelburgse besluit. Tijdens de raadsvergadering van 16 maart hebben alle fracties onze wethouder sociale zaken, Chris Maas, opgedragen nog een uiterste poging te doen om Porthos te redden. Met recht, want na een lastige start in 2015 blijkt dat het overgrote deel van de klanten heel tevreden is met het werk van Porthos. En natuurlijk valt er zeker nog het een en ander te verbeteren, ook daarover is iedereen het eens.


Waarover gaat nu de discussie met Middelburg ?

Porthos is geen zorgverlener maar voert wel de regie over de zorg die mensen nodig hebben. Daarvoor brengen de medewerkers van Porthos, als er een hulpvraag binnenkomt, eerst zo goed mogelijk in kaart welke hulp er precies nodig is. Hiervoor gaan ze vaak eerst op huisbezoek en bespreken met de klant wat voor hen het best is. Van zo’n gesprek wordt een verslag gemaakt en als de klant het daar mee eens is, worden zorgverleners ingeschakeld. Met die zorgverleners wordt een budget afgesproken en Porthos blijft het proces volgen. Complexe problemen worden multi-disciplinair aangepakt, d.w.z. dat er van meerdere kanten naar gekeken wordt. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat door zijn/haar gedrag thuis en op school problemen veroorzaakt. Er moet in zo’n geval niet alleen naar het kind zelf worden gekeken, maar ook naar het opvoedgedrag van de ouders en naar het “passende” onderwijs voor dat kind. 

De raad van Middelburg vindt deze werkwijze bureaucratisch en omslachtig en denkt dat het ook zonder die regie van Porthos kan. Zij wil de indicatie (probleemstelling) bij de zorgverleners zelf leggen; Porthos hoeft dan alleen nog de administratie en uitbetaling van de nota’s van de zorgverleners te verzorgen.


Dat klinkt natuurlijk heel aardig. Maar wie gaat dan op onafhankelijke wijze  bepalen wat voor de klant het beste is ? Wie gaat ervoor zorgen dat, juist bij ingewikkelde zaken (en die zijn er best veel), een goede afstemming plaatsvindt tussen zorgverleners ? Wie bewaakt de budgetten ? Wie houdt toezicht op de kwaliteit van de geleverde zorg ? Denkt u dat zorgverleners dat allemaal zelf regelen en hun eigen belang totaal niet laten gelden ?

De VVD gelooft daar niet in en wil graag vasthouden aan het huidige beleid. Daarnaast vinden ook wij het belangrijk, dat goed wordt bekeken waar de administratieve rompslomp minder kan en dat eenduidige zorgvragen snel worden afgehandeld. We wachten af of Middelburg nog bij wil draaien, zo niet dan zullen we z.s.m. naar een werkbaar alternatief moeten kijken.