VVD pleit voor ruime zondagsopenstelling winkels

Vanuit de kernen Oostkapelle, Koudekerke-Dishoek en Vrouwenpolder waren concrete verzoeken ontvangen om de openstelling op zondag voor de winkels in alle kernen volledig vrij te geven. Daarom hadden VVD en D’66 verzocht om dit als agendapunt voor de commissievergadering van 4 april op te voeren.

 

In Domburg, Veere, Westkapelle en Zoutelande mogen de winkels al elke zondag open, maar voor de andere kernen geldt nu dat ze – na een verzoek aan het college - maximaal 12 zondagen per jaar open mogen zijn. Dit geldt niet voor Aagtekerke, Biggekerke, Meliskerke en Grijpskerke: daar mogen de winkels geen enkele zondag geopend zijn.

Een hele vreemde rechtsongelijkheid tussen ondernemers in dezelfde gemeente, die allemaal met dezelfde inwoners en dezelfde toeristen te maken hebben.

Deze situatie is ontstaan als coalitie-compromis bij de gemeentelijke herindeling in 1997, waar winkels in een aantal kernen al de mogelijkheid hadden om zondags open te zijn. Nu 20 jaar later, met een sterk veranderd toeristisch gedrag en een samenleving waarin de 24-uurs economie heel gewoon is geworden en iedereen z’n eigen moment wil kiezen om te winkelen, vond de VVD het de hoogste tijd om onze winkeltijdenverordening hierop aan te passen.

Maar niks daarvan, SGP/CU, CDA en PvdA/GL hielden hun poot stijf en wilden van geen verandering weten. De eerste twee uit principiële overwegingen – hún zondagsrust, die ze moeiteloos ook aan andersdenkenden opdringen – en de PvdA/GL omdat ze dit in het coalitie-akkoord hadden afgesproken.

Met name vanuit de PvdA/GL een bijzonder standpunt, omdat in het landelijk programma van hun partij staat dat ondernemers hierin hun eigen keuze moeten kunnen maken; en verder ook bijzonder omdat ze in een eerdere raadsdiscussie over dit onderwerp – in mei 2012 – zelf hadden aangegeven dat ze er zeker naar wilden kijken als er concrete verzoeken vanuit ondernemers zouden liggen. Nou die lagen er volop, maar voor de PvdA/GL nu ineens geen reden meer om naar die ondernemers te luisteren.

Het kan zijn dat de principiële overwegingen van SGP/CU en het CDA  voor meer begrip zorgen, maar de VVD ziet dat nadrukkelijk anders.

Ten eerste mag de vrijheid van de een – vrijheid om van de zondagsrust te genieten – natuurlijk nooit een belemmering vormen voor de vrijheid van de ander, de vrijheid bijvoorbeeld om op zondag gezellig naar een tuincentrum te gaan of nog snel iets lekkers te halen bij een supermarkt in de buurt. Laat iedereen zijn eigen keuze maken, is ons devies, zonder een ander daarbij in het vaarwater te zitten.

En ten tweede is daar natuurlijk het principe van het gelijkheidsbeginsel, het recht van ondernemers op een gelijke behandeling als het gaat om hun benadering van consumenten. Volgens ons is daar geen speld tussen te krijgen. Welk recht heeft een gemeente om ondernemers in de ene kern – Domburg bijvoorbeeld – de bevoordelen boven ondernemers in een andere kern, zoals Oostkapelle. Een onbegrijpelijk verhaal !

We moeten ons natuurlijk neerleggen bij de politieke werkelijkheid in onze gemeente van dit moment, hoe vreemd die ook mag zijn. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 heeft iedereen weer de kans om via zijn stem dit soort zaken recht te trekken. Ik hoop dat iedereen daar gebruik van maakt en de VVD de kans geeft dit in een nieuwe coalitie te regelen.