VVD stelt vragen over Walstroom Veere

Bij het verlenen van het krediet voor de nieuwe walstroomkast voor de cruiseschepen in Veere in december vorig jaar, heeft de wethouder toegezegd zijn uiterste best te doen dit te realiseren voor de start van het cruise-seizoen. Dit is niet helemaal gelukt, maar de nieuwe kast is vorige week opgeleverd.
De VVD is ter ore gekomen dat de cruise schepen problemen ervaren met de werking en het gebruik nieuwe walstroomkast:
* De schepen proberen aan te sluiten op de kast, maar deze werkt niet/geeft een error.
* Als het toch lukt om connectie te maken met de kast, schakelt de stroomvoorziening na enkele minuten weer uit.
* Men heeft geprobeerd het bedrijf te contacteren, waarvan het nummer op de kast staat, maar zij zijn buiten kantooruren niet te bereiken.

De belangrijkste reden voor de aanleg van de nieuwe walstroomvoorziening was om de overlast voor de aanwonenden te beperken, en daarbij dient het de duurzaamheid.
De VVD heeft daarom de volgende vragen:

- klopt het dat de nieuwe walstroomkast niet werkt?
- is de walstroomkast getest bij de oplevering door de leverancier?
- wat heeft u sinds de oplevering gedaan om de problemen op te lossen?
- hoe kunnen storingen gemeld en verholpen worden in de toekomst en waar kunnen schepen en/of omwonenden zich melden bij een probleem, buiten kantooruren?
- wanneer worden de verdere afspraken en regels voor cruiseschepen vastgesteld en gepubliceerd, en hoe zullen deze worden gecontroleerd en/of gehandhaafd?


Helaas werkte de walstroomkast, ondanks testen bij oplevering, niet tijdens de Paasdagen. Inmiddels heeft een storingsmonteur de kast nagekeken en heeft er een schip aangelegen. Het probleem had verholpen moeten zijn en de kast zou dan ook moeten werken. Helaas is inmiddels gebleken dat het probleem ingewikkelder is dan verwacht, en de voorziening werkt dan ook nog niet. In de week van 25 april moet het technische probleem worden opgelost. Voor de toekomst wordt er een bedrijf ingeschakeld dat 24/7 bereikbaar is bij storingen. Binnen enkele dagen is er overleg met de Provincie Zeeland over nieuwe richtlijnen voor cruise-schepen die aanmeren in Veere.