Groen licht voor uitvoering plannen Grote Kerk Veere

In de raad van 8 juni 2017 heeft een meerderheid van de raad ingestemd met het beschikbaar stellen van budgetten zodat de plannen voor de Grote Kerk Veere uitgevoerd kunnen gaan worden. De VVD (en ook de andere fracties) waren positief kritisch. In het afgelopen half jaar hebben de plannen meer vorm gekregen maar er blijven twijfels over de geraamde bezoekersaantallen (50.000 – 60.000 per jaar) en de haalbaarheid van het forse bedrag van € 400.000-€ 500.000 dat jaarlijks aan subsidies binnengehaald moet worden.

Ook voor de aanpassing van het gebouw moet nog ca. € 900.000 aan subsidie gevonden worden.

Daar staat tegenvoer dat de ondernemers in de stad Veere enthousiast zijn over de plannen; zij zien kansen voor seizoensverlenging. Ook de toeristische sector is positief en stelt vanuit het budget Toeristische Impuls € 100.000 beschikbaar.

Voor de invulling van de programmering zijn er afspraken gemaakt met diverse partijen, zoals Amsterdam Light Festival, FOAM, EYE, het Nationale Ballet en Amsterdam Sinfionietta. Er blijft ook ruimte voor lokale (culturele) activiteiten.

Via de Raad van Advies worden ook de andere Zeeuwse culturele instellingen erbij betrokken. Voor de marketing wordt bureau Artifex ingeschakeld.

Door het instellen van een klankbordgroep krijgen de inwoners van Veere de mogelijkheid om te bewaken dat de activiteiten geen extra overlast gaan geven.

Alles overziende was de VVD van mening dat we het een kans moeten geven en hebben we ingestemd met het voorstel. Alleen de fractie van SGP/Christen-Unie stemde tegen omdat zij geen extra budget beschikbaar wilden stellen.

 

Mineke Bierens-Maljaars