Geen pasklare oplossing voor lichte afvalbakken

Vrij snel na de invoering van de nieuwe minicontainers in onze gemeente, bleek dat zij bij sterke wind minder stabiel zijn dan onze oude duobakken. Bij een flinke wind waaien de deksels open en bij een nog hardere wind waaien de containers soms helemaal om.

Inwoners hebben hierover flink geklaagd en dit was reden voor de gemeente om te kijken of aanpassingen mogelijk zijn. Omdat de meeste klachten uit Westkapelle kwamen is in deze kern een proef gedaan met verschillende aanpassingen, variërend van verzwaring van het deksel en/of verzwaring van de bak zelf tot verbreding van de wielbasis van de container.

Bij evaluatie van de proeven bleek echter dat geen enkele maatregel echt afdoende was. In de raadsvergadering van 11 juni stelde het college daarom voor om de aanpassingen niet door te voeren maar aan de klachten zoveel mogelijk tegemoet te komen d.m.v. “flankerende” maatregelen. We moeten dan met name denken aan het kritisch bekijken van de aanbiedplaatsen (waar staan de containers meer uit de wind) en extra aandacht voor het opruimen van zwerfvuil bij harde wind.

Ook de VVD vindt het natuurlijk vervelend dat deze problemen zich voordoen, maar kan zich ook goed vinden in de conclusie van het college. Bij de keuze van de nieuwe minicontainers is vooral gekeken naar duurzaamheid en ophaalgemak, maar niet naar de windgevoeligheid. We wisten dat de nieuwe containers lichter zouden zijn, maar hebben ons niet volledig gerealiseerd dat dit ook nadelen heeft. Vervanging van de net aangeschafte containers is ook voor de VVD echter geen optie, het financiële gevolg hiervan vinden we niet acceptabel. We zullen er dus mee moeten dealen!

Een paar keer per jaar zullen de nieuwe containers zeker ongemak geven. De gemeente zal z’n best doen om dit ongemak zo klein mogelijk te maken en als inwoners kunnen we natuurlijk ook het nodige doen: de buren die moeite hebben met een zware bak een handje helpen, bij sterke wind de geleegde bakken van elkaar terugzetten en wat extra aandacht besteden aan zwerfvuil als het een keer misgaat.