Maatwerk brandweerzorg en begroting Veiligheidsregio Zeeland

In het project Maatwerk brandweerzorg is bekeken hoe er voor Zeeland een goed dekkingsplan kan komen dat voldoet aan de Wet Veiligheidsregio's. Het heeft inmiddels een lange geschiedenis en er zijn meerdere plannen de revue gepasseerd. Voor Veere is de uitkomst dat de post Domburg wordt opgeheven en samengevoegd wordt met Oostkapelle en dat diverse TS-6 (tankautospuit voor 6 personen) worden vervangen door de Zeeuwse TS (een compacte tankautospuit waarmee met 4 – 6 personen uitgerukt kan worden). In het vakantieseizoen wordt er in Domburg een TS-2 gestationeerd. De VVD kan zich vinden in de gekozen oplossingen.
We hebben wel aandacht gevraagd voor de positie van de vrijwilligers, want de discussie heeft ook zijn weerslag gehad op de vrijwilligers. De vrijwilligers zijn een onmisbare schakel bij de brandweer, het is dan ook belangrijk dat de vrijwilligers gemotiveerd blijven.
Financieel gezien ligt er nog wel een forse opgave: want de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moet nog invulling zoeken voor de rest van de taakstelling namelijk € 480.000 (het was de bedoeling dat er met Maatwerk brandweerzorg € 980.000 bespaard zou worden). Aanpassen van de uitrukprocedures en het verminderen van de automatische brandalarmmeldingen zou wat de VVD betreft prioriteit moeten krijgen.

De Veiligheidsregio presenteerde ook de jaarstukken 2014 en de begroting 2016.
Veere draagt nu jaarlijkse € 1.373.863 bij aan de VRZ. De VRZ vroeg om een extra bijdrage van € 210.000 vanaf 2017 (Voor Veere is dat € 13.400). De VVD vindt dat de VRZ dit binnen de eigen begroting op moet lossen, aangezien het circa 1% van de begroting is.
In navolging van Middelburg en Vlissingen heeft de VVD een amendement ingediend, te weten: het bestuur van de VRZ opdracht te geven voor de begroting 2017 aanvullende ombuigingen door te voeren ter dekking van het structurele tekort ad € 210.000 in plaats van een verhoging van de gemeentelijke bijdrage. 
De meerderheid van de raad stemde hier mee in; alleen het CDA kon zich hier niet in vinden.