VVD akkoord met co-financiering HI Sea Domburg

HI Sea, de afkorting voor Health Inspired by the Sea, is een Europees subsidieproject gericht op Thalasso-therapie. Thalasso is een woord uit de oudheid dat zee betekent. De Romeinen en de Grieken wisten al dat de zee een genezende werking heeft. Met de ervaringen uit de oudheid is de moderne Thalasso therapie ontwikkeld. Voor een effectieve Thalasso therapie is het nodig dat er jaarrond vers zeewater beschikbaar is in een medicinale omgeving. Enkele Domburgse ondernemers zijn hierin zeer geïnteresseerd. Een mogelijkheid zou zijn Thalasso bassins aan te leggen in de openbare ruimte. De visie Domburg biedt daarvoor aanknopingspunten (stadbalkons).

In het verleden waren er Europese programma’s beschikbaar, die primair gericht waren op het verbeteren van infrastructuur en het herinrichten van de openbare ruimte. In de stad Veere heeft de gemeente nog recent gebruik gemaakt van een dergelijk programma. Dergelijke fondsen bestaan echter op dit moment niet meer. De huidige programma’s hebben vooral betrekking op het tot stand brengen van een landsgrenzen overstijgende samenwerking, kennisdeling, kennisontwikkeling door innovatie, creëren van nieuwe werkgelegenheid en duurzaamheid. Het project HI Sea is zo’n project. Samen met de gemeente Sluis (Cadzand-bad), is er contact gelegd met samenwerkingspartners uit Denemarken en Duitsland.
Door de koppeling met de openbare ruimte te maken, ontstaat de noodzaak deze zodanig te herinrichten dat de beeldkwaliteit voldoende is afgestemd op het aanbod (preventie, ontspanning en beweging) van de heilzame werking van het zeewater en haar directe omgeving, strand, zilte lucht en lokale producten. Dit uitgangspunt biedt kansen om met behulp van Europees geld de Boulevard van Domburg te herinrichten op basis van een beeldkwaliteitsplan.

De VVD is blij dat er een volgende stap gezet wordt in de invulling van de Badstatus en de uitvoering van de visie Domburg. Hoewel het bedrag voor cofinanciering à €295.000 een flinke som geld is, geeft het mogelijkheden voor een volgende stap met betrekking tot de Badstatus en de VVD heeft dan ook ingestemd met het voorstel.