Begroting 2015: Uitdaging om in 2015 kritisch in te zetten voor ontwikkeling Veere

Twee weken geleden presenteerde het college de Programmabegroting 2015; ondanks nieuwe bezuinigingen die ingevuld moesten worden kon er een sluitende meerjarenbegroting gepresenteerd worden met een positief saldo van € 142.000 in 2018.

Maar de geschiedenis lijkt zich te herhalen: vorig jaar kwam Delta een week voor de Begrotingsraad met de mededeling dat zij in 2014 maar de helft van het toegezegde dividend uit kon keren. Dit sloeg een gat van € 146.000 in de begroting voor 2014.
En nu komt Delta weer vlak voordat de diverse gemeenten hun begroting moeten vaststellen met de mededeling dat het zeer moeilijk zal worden om dividend uit te keren over 2014, 2015 en 2016. Wat concreet betekent dat er helemaal geen dividend meer is te verwachten van Delta. Ditmaal gaat het voor Veere voor 2015 om € 405.000 en de jaren daarna om € 301.000 per jaar. Het college stelt voor om het tekort in 2015 te dekken met het positief resultaat over 2014. Daar kunnen we mee instemmen.
(We zijn overigens wel verrast dat het college verwacht dat er over 2014 een overschot is van circa € 750.000. In de decembervergadering zullen we daar nader op ingaan bij de bespreking van de 4e bestuursrapportage).
Desalniettemin; het wegvallen van het dividend van Delta betekent voor Veere een forse aderlating in een jaar waarin de gemeente zich ook in moet spannen om de decentralisaties uit te voeren binnen de daarvoor beschikbaar gestelde budgetten. 

- Er is veel aandacht besteed aan de invulling van de decentralisaties. Wij hebben de indruk dat de gemeente Veere (samen met Middelburg en Vlissingen) er klaar voor is om deze taken vanaf 1 januari 2015 op een goede manier uit te gaan voeren. Toch zal het spannend worden of alles gaat werken zoals van tevoren is bedacht. Dat betekent: vinger aan de pols houden en snel reageren op problemen die zich voordoen. Het is dan ook een goede zaak dat het college per kwartaal aan de raad gaat rapporteren over de inhoudelijke en financiële stand van zaken.

- Ook op andere terreinen gaat er in 2015 samengewerkt worden met andere gemeenten. U geeft aan dat u eind 2014 de actuele samenwerkingsagenda aan ons zult presenteren.
In oktober kwam plotseling aan het licht dat samenwerking kan leiden tot forse financiële risico’s inzake niet terug te vorderen BTW. Uit de brief van de staatssecretaris van 31 oktober 2014 zou je af kunnen leiden dat het allemaal wel goed komt, omdat er nog een aanzienlijke ruimte is onder het plafond van het BTW-compensatiefonds. Er valt echter ook te lezen dat de BTW niet compensabel is als het gaat om taken die tot concurrentieverstoring kunnen leiden zoals financiële administratie en loonadministratie.
De VVD wil dat u ons op de hoogte houdt van de financiële consequenties van de samenwerking belastingen en dat u bij nieuwe samenwerkingsafspraken voor de raad duidelijk in beeld brengt hoe u eventuele BTW-risico’s hebt afgedekt. 

- Vandaag wordt ook de geactualiseerde Nota reserves en voorzieningen vastgesteld. We zijn blij dat u het voorstel van de VVD om het tekort Hof Domburg in één keer af te boeken hebt overgenomen. Het voordeel dat hierdoor ontstaat (€ 274.000 in 2015) is nog niet verwerkt in de begroting maar gezien het tekort van € 217.000 in 2015 is het zoals u ook aangeeft logisch om dit toe te voegen aan de algemene reserve. 
Ook uw voorstellen voor het opheffen van een aantal reserves heeft onze instemming. 

 

We gaan nog kort in op een aantal andere onderdelen van de Programmabegroting: 

- Als gevolg van de invoering van de nieuwe Huisvestingswet moet er een nieuwe verordening Tweede woningbeleid komen.
De VVD zou graag zien dat de mogelijkheden voor deeltijdwonen worden verruimd. De gemeenten Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland bieden sinds kort de mogelijkheid om een vergunning voor deeltijdwonen aan te vragen. We stellen voor dat het college bij de herziening van de Tweedewoning-verordening bekijkt of dit ook toepasbaar is in Veere.

- Bij de prioriteiten geeft u aan dat u actief wilt sturen op de Veiligheidsregio. De VVD heeft de indruk dat de Veiligheidsregio bij de beleidsvorming momenteel weinig ruimte biedt voor inbreng van de gemeenteraden. Het project Maatwerk in brandweerzorg komt pas in het 1e kwartaal van 2015 inhoudelijk aan de orde in de gemeenteraad. Brandveiligheid is een belangrijk onderwerp; het gaat om ónze vrijwilligers en ónze kazernes en daarom vindt de VVD dat bij zo’n belangrijk project de raad eerder en beter geïnformeerd moet worden en de kans moeten krijgen om haar visie te geven. 

- De ondernemersmanager vervult een belangrijke taak als intermediair tussen ondernemers en gemeente. U wilt pas in mei of juni naar de raad komen met een voorstel voor de voortzetting van het contract met de ondernemersmanager. Dat bevreemdt ons, omdat de huidige overeenkomst afloopt op 1-1-2015 (oorspronkelijk was dat 1 juni 2015, maar door een beperkter budget was dat ingekort tot 1 januari 2015). We willen het voorstel voor verlenging daarom al in december bespreken.

- Voor Domburg staan er nog diverse onderwerpen op de agenda: de Visie Domburg, het Singelgebied en invulling van de Badstatus. De plannen voor het Singelgebied lopen ernstige vertraging op doordat er nog steeds geen concrete afspraken gemaakt zijn voor verplaatsing van de supermarkt. Het wordt nu tijd om te bekijken hoe de andere gewenste ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden. Verplaatsing van bedrijven naar Oosterloo bijvoorbeeld, staat al jaren op de agenda, maar zoals het er nu naar uitziet worden er ook in 2015 geen bedrijven verplaatst.
Over de Golfbaan lezen we niets meer: zijn hierover nog nieuwe ontwikkelingen te melden? Wat de VVD betreft is en blijft de uitbreiding van de Golfbaan en de bijbehorende ontwikkelingen nodig om echt invulling te kunnen geven aan de Badstatus.
En wat betreft de Visie Domburg: kunnen we er nu op rekenen dat die in december besproken wordt in de raad?

- Voor de invulling van het budget toeristische impuls van € 200.000 zou u opnieuw in overleg treden met de sector. Wat is hierin de stand van zaken? Welk traject gaat u volgen om te komen tot een plan voor invulling van dit budget. 

- In december 2013 hebben we de Economische agenda vastgesteld. 
Afgesproken was dat er elk half jaar gerapporteerd zou worden over de stand van zaken. Dit is tot nog toe nog niet gebeurd. 
In 2015 komt u met een nieuw actiepuntenplan. Volgens de begroting is dit een plan voor detailhandel en horeca, toerisme en recreatie, duurzaamheid en innovatie, natuurlijk kapitaal, arbeidsmarkt & onderwijs en zorgeconomie en wordt het opgesteld in overleg met ondernemers, maatschappelijke organisaties en de Hogeschool Zeeland. Het lijkt alsof alles ondergebracht gaat worden in één plan. Dat klinkt nogal overmoedig. Wat de VVD betreft kijken we met name hoe we de economische ontwikkeling binnen het MKB in het algemeen, en de recreatie en toerisme in het bijzonder, kunnen ondersteunen en inspireren.

- Zoals al aangegeven bij de bespreking van de Kadernota, vindt de VVD het niet nodig om de afvalstoffenheffing te verhogen, aangezien er momenteel een reserve is van € 1,2 miljoen en omdat de verwachting is dat de kosten voor afvalverwerking vanaf 2017 fors lager zullen worden. 

- Ook over de verhoging van de bouwleges van 1,85% naar 2% hebben wij ons ongenoegen al geuit. Het gaat hier om een procentuele verhoging van 8%! Een ondernemer die een miljoen investeert in vernieuwing of uitbreiding van zijn gebouwen, moet daardoor zomaar ineens duizenden euro’s meer betalen. De gemeente wil investeringen in kwaliteitsverbetering stimuleren maar i.p.v. lasten te verlagen worden de lasten op deze manier juist extra verhoogd. Wij vinden dit voorstel daarom ongewenst.

- Vorig jaar hebben we, min of meer verplicht, subsidie verleend aan de lokale radio WFM96. Meerdere malen hebben zij hier verteld dat zij met die subsidie mooie radioprogramma’s gingen maken en dat zij ook verslag gingen doen van de raadsvergaderingen in de gemeente Veere. Helaas hebben wij hier nog niet veel van gezien. We willen van het college horen of de verantwoording over de besteding van de subsidie correspondeert met de gemaakte afspraken.

- Ook dit jaar is weer gebleken dat de besluitvormingstabel vaak aangepast wordt. Zo zijn er een 8-tal zaken doorgeschoven naar 2015 én er resteren nog circa 30 onderwerpen die nog dit jaar behandeld zouden moeten worden; dat wordt een drukke decembervergadering! We willen van het college weten hoe zij gaan bewaken dat de planning voor 2015 wel wordt gehaald.

 

Tot slot: het lezen van de begroting was ook dit jaar weer een enerverende bezigheid. Want de Programmabegroting zit vol uitdagende uitspraken en stellingen. Zo weten we nog steeds niet of Het strand nu breder is dan de kust of dat De kust breder is dan het strand.
En als straks de invulling van de Reserve leefbaarheid op de agenda komt moeten we ook goed opletten, want het college kiest nu voor “meer samenleving en meer overheid”.
Maar mooie doelstellingen als: “Het realiseren van een balans tussen de gewenste ruimtelijke kwaliteit en het financiële resultaat. De gemeente stelt randvoorwaarden aan ontwikkelingen die waarde creëren” zijn een uitdaging om ons ook in 2015 weer kritisch in te zetten voor de realisering van zaken die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Veere.