Vragen VVD en SGP/CU over dreiging BTW-strop samenwerking belastingen

Vorige week werden we opgeschrikt door het bericht dat de samenwerking belastingen voor de Walcherse gemeenten en Schouwen-Duiveland kan leiden tot een strop van € 374.000 omdat de mogelijkheid bestaat dat de BTW niet volledig gecompenseerd wordt vanuit het BTW-compensatiefonds (BCF). Dit zou betekenen dat de samenwerking meer gaat kosten dan dat het oplevert.

De fracties van de VVD en SGP-ChristenUnie zijn hier zeer verbaasd over. Bij de behandeling van het betreffende raadsvoorstel in februari 2014, is op geen enkele wijze gemeld dat dit risico in beeld was. Onduidelijk is in hoeverre de BTW-problematiek is meegenomen bij het bepalen van de keuze tussen samenwerking in WSD-verband of met Sabewa. Aangezien de samenwerking binnen Sabewa is geregeld d.m.v. een Gemeenschappelijke regeling is hier het BTW-verhaal namelijk niet aan de orde.

De VVD heeft aan het college de volgende vragen:

1. Heeft het college de mogelijke BTW-gevolgen meegenomen bij de berekeningen in de businesscase?
2. Zo nee waarom niet? Zo ja, waarom is de raad hierover niet geïnformeerd?
3. Waarom komt het BTW-probleem m.b.t. de samenwerking belastingen pas nu boven tafel aangezien al in 2013 bekend was dat er vanaf 2015 een plafond voor het BCF ging gelden?
4. Hoe hoog schat u de kans dat het volledige BTW-bedrag van € 621.600 kan worden gedeclareerd bij het BCF?
5. Als blijkt dat € 374.000 niet compensabel is, wat betekent dat dan financieel gezien voor de gemeente Veere en hoe denkt u dat op te gaan lossen?
6. Wat betekent de BTW-problematiek voor verdere samenwerking met Middelburg, Vlissingen en Schouwen-Duiveland?
7. Zijn er m.b.t. de samenwerking in het kader van de decentralisaties ook financiële risico’s m.b.t. BTW die niet gedeclareerd kan worden bij het BCF?