Tafel van 15/samenwerking: hulpmiddel voor bestuurskrachtige zelfstandige gemeente

De gemeenteraad heeft vastgesteld wat de randvoorwaarden zijn om samen te gaan werken met andere gemeenten. Veere ziet samenwerking als een hulpmiddel om een bestuurskrachtige zelfstandige gemeente te blijven.

Er zijn 4 randvoorwaarden vastgesteld:

o    Veere wil grip hebben en houden op samenwerking.
o    Samenwerking moet geld opleveren
o    Door samenwerking moet de kwaliteit verbeteren.
o    Door samenwerking moet de kwetsbaarheid afnemen.

Het college neemt als uitgangspunt dat er in eerste instantie gezocht moet worden naar samenwerking binnen de regio Walcheren/Schouwen-Duiveland.

Voor de VVD is dat geen vanzelfsprekendheid (denk aan de discussie over de belastingsamenwerking). Bij de keuze voor een samenwerkingspartner moet ook gekeken worden naar de samenwerkingsverbanden die er al zijn binnen Zeeland. En als daar bij aangesloten kan worden ligt dat meer voor de hand dan een nieuw samenwerkingsverband op te starten.

 

“De tafel van 15” bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van de provincie, het waterschap en de 13 Zeeuwse gemeenten. Zij hebben begin dit jaar een antwoord gegeven op de vraag hoe de overheid van Zeeland ook in de toekomst bestuurskrachtig en dienstverlenend kan zijn. Op de beantwoording van die vraag is een plan van aanpak geschreven. Als einddoel streeft “de tafel van 15” naar één voor de bewoners van Zeeland herkenbare overheid. Voor de Zeeuwen is er één ingang voor alle overheidsvragen en onderwerpen. De Tafel van 15 heeft bij veel gemeenten al veel discussie opgeleverd. De raad van Veere vindt het belangrijk om  met elkaar in gesprek te blijven en kansen op samenwerking in beeld te brengen. Op grond van die overweging ondersteunt de raad van Veere de voorgestelde procesaanpak van de tafel van 15 zonder nu al het einddoel als enig doel te formuleren.