Uitbreiding Golfbaan Domburg naar 18 holes: Als het Golft dan Golft het goed!

Als het golft, dan golft het goed

De Dijk zingt het al. 
De uitbreiding van de Golfbaan in Domburg naar 18 holes; De Domburgse Golf Club is er al 100 jaar mee bezig, en Van Garderen & Dekker werkt er al 10 jaar aan. 
Bij het college lijkt het echter dood tij.

De VVD heeft met stijgende verbazing het raadsvoorstel gelezen. Het verbaast ons zeer dat het verzoek tot uitstel niet is verleend. Zeker gezien de vertraging door het extra onderzoeken van samenwerking met Arcus, op verzoek van het college. Met 2 maanden extra, was alle informatie voorhanden geweest, en was er een compleet overzicht voor de besluitvorming. Met regelmaat en met uiteenlopende redenen, worden voorstellen in onze gemeente later behandeld dan gepland. Was het niet logischer geweest dat er een verzoek tot uitstel gevraagd was aan de raad, gezien ook zij de deadline hadden gelegd? 
Het gevolg van de keuze van het college, is dat alle varianten nu worden afgeschoten en niets voldoet, doordat de beoordeling van de varianten gebaseerd is op  verouderde gegevens .

Wij lezen uit het stuk dat het college enerzijds niet verder wil met het plan, en anderzijds dat zij een meerwaarde zien voor Domburg in de uitbreiding van de golfbaan. Zowel in landschappelijk/ecologisch opzicht, als financieel. Ik citeer:  “Immers, een 18-holes golfbaan trekt meer bezoekers, die ook gebruik maken van andere faciliteiten en voorzieningen in het dorp. Dit kan in de vorm van overnachtingen zijn, maar ook in de vorm van bijvoorbeeld een restaurantbezoek. Bovendien brengt deze ontwikkeling werk met zich mee.” In de raadsvergadering van december 2013 zei het vorige, en dus huidige, college: wij willen doorgaan met de golfbaan. 
Ook in de structuurvisie is de richtingskeuze voor uitbreiding van de golfbaan gemaakt: “het biedt veel voordelen en past bij een plaats met allure zoals Domburg. Het bezorgen van een betere uitstraling van de zuidwest rand van Domburg speelt al langer.”
Tenslotte vraagt ook de Badstatus actie. Want met het verkrijgen van deze status zijn we er niet. Het Golf- en Wellnesshotel is een belangrijke stap hierin. Het door het college aangeboden bidbook zegt: “De combinatie vernieuwing, verbetering en het behouden van het vertrouwde karakter van Domburg is de sleutel tot succes”. Het uitvoeringsprogramma stelt: “Door te voldoen aan internationale criteria kan Domburg zich profileren als gekwalificeerde vitaliteits- en wellnessbestemming, en: “Doelstelling is een nieuwe toekomstgerichte markt aan te boren”.
Er kan immers iets unieks gerealiseerd worden in Domburg: het eerste domein in Nederland dat de kwaliteitseisen voor medical wellness waar zal maken, met als eerste accommodatie het label ESPA –Europe Spa Med.

De VVD is het  – gezien alle positieve besluiten die in de afgelopen jaren genomen zijn- niet eens met beslispunt 2 waarin gesteld wordt dat geen van de ingediende scenario’s voldoet aan de randvoorwaarden.

De VVD wil op basis van de nieuwe informatie een keuze maken, en een variant uitwerken. Hierbij zien wij de meeste kansen in variant A:

-          De landschappelijke inrichting in Zuidelijke richting is de meest logische, en past binnen de wensen van de gemeente. Er vindt daarbij een enorme kwalitatieve verbetering van het landschap plaats.

-          De variant past binnen de uitgangspunten en voorwaarden, zoals deze door de raad zijn gesteld.

-          Er is een structurele toename van werkgelegenheid.

-          Het hotel draagt –zoals gezegd- bij aan de badstatus.

-          De variant is vanuit economisch opzicht het meest haalbaar.

-          Aangezien  de stukken zeggen dat de verkeerstoename gering is, vinden wij het niet terecht om  de oplossingen voor de verkeersproblemen te laten betalen door de ontwikkelaars van de golfbaan. De aanpak van de verkeersproblemen zal  meegenomen moeten worden in de visie Domburg. De bijdrage van € 1,5 miljoen die vanuit het project golfbaan voor de gemeente beschikbaar komt, kan hiervoor ingezet worden.

Tenslotte blijft de VVD in de plannen versterking en vernieuwing zien van het toeristisch product, de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen aan te trekken etc. etc. Kortom: kansen voor Veere en voor Domburg in het bijzonder. Ik zal alle positieve citaten uit college- en raadsstukken niet herhalen, maar naar de mening van de VVD staat de meerwaarde als een paal boven water, is stoppen onwenselijk, sterker nog: geen optie. Het opzeggen van de intentieovereenkomst vindt de VVD dan ook geen goed idee. Het blijkt overal uit: we willen de golfbaan uitbreiden naar 18 holes, een ontwikkeling van het toeristisch productaanbod met een integrale aanpak en innovatie.

Voorzitter, ik besluit met de hoop op een daadkrachtig besluit. Want zou het niet mooi zijn dat de Domburgse Golf Club, in het jaar dat zij 100 jaar bestaan, kan zeggen dat het raadsbesluit tot uitbreiding van de golfbaan naar 18 holes in dat jaar werd genomen?

En onthoudt daarbij… Als het golft, dan golft het goed!