Vragen n.a.v. artikel PZC “Zuipketen zijn lastig aan te pakken”

In de PZC van 30 mei jl. wordt in het artikel “Zuipketen zijn lastig aan te pakken” vermeld dat er ook in de gemeente Veere sprake zou zijn van plaatsen (zoals stacaravans) waar jongeren zich indrinken. Dit baart de VVD zorgen. 

De VVD heeft hierover de volgende vragen:

- Is het volgens het college juist dat er ook in de gemeente Veere sprake is van zgn. zuipketen? Zo ja hoeveel daarvan zijn er bij u bekend? Zo nee waar is dit bericht dan op gebaseerd?

- Welke mogelijkheden heeft het college om hierin handhavend op te treden?

- Welke activiteiten zijn er momenteel qua handhaving en voorlichting om jongeren onder de 18 jaar ervan te weerhouden om alcohol te nuttigen?


Beantwoording:

Bij het college is alcohol gebruik van jongeren onder de aandacht, al is het fenomeen 'zuipkeet' in Veere bij hen niet bekend. In overleggen met de sector (die zelf, waar mogelijk, ook maatregelen treft) komt dit aan de orde, maar daadwerkelijke locaties kennen zij niet. De Burgemeester roept eenieder die locaties kent op, deze te melden, al zijn de handhavingsmogelijkheden beperkt.

De huidige preventiemaatregelen vatten zich samen in het Zeeuws-brede programma 'Laat ze niet verzuipen', waarin alle gemeenten in Zeeland de handen ineen hebben geslagen op dit gebied. 


Naar aanleiding van de beantwoording heeft de VVD opgeroepen om nogmaals contact te zoeken met Koninklijke Horeca Nederland, om de zgn. Zuipketen op te sporen.