Vragen VVD, DTV en D66 over Brief bezuinigingen aan Provincie

Vragen van de VVD, DTV en D66 m.b.t. brief gemeente Veere, Middelburg, Vlissingen en Schouwen-Duiveland d.d. 20-2-2014 aan Provinciale Staten m.b.t. bezuinigingen provincie.

Op 20 februari 2014 heeft de gemeente Veere, samen met de gemeente Middelburg, Vlissingen en Schouwen-Duiveland een brief gestuurd aan de leden van Provinciale Staten m.b.t. invulling van de taakstellende bezuinigingen Najaarsnota 2013/begroting 2014 van de provincie. In de brief spreken de gemeenten o.a. hun bezorgdheid uit over de gevolgen van de bezuinigingsplannen. 
Zowel fracties in Provinciale Staten als het college van Gedeputeerde Staten hebben zich gestoord aan de toon en inhoud van de brief. De PZC kopte dan ook in het verslag van de provinciale commissie BFW van 21 februari “Gemeenten trappen Staten op de tenen”.
Vervolgens hebben GS de betreffende gemeenten uitgenodigd voor een gesprek. Echter alleen Middelburg en Vlissingen zijn ingegaan op de uitnodiging. Schouwen-Duiveland en Veere niet, zo blijkt uit de brief van 11 maart jl. van GS aan PS. Ook wordt in die brief aangegeven dat in de commissie BFW ernstige zorgen zijn geuit over de toon van de brief en de aanpak die de vier gemeenten kiezen. GS geven aan dat zij de zorgen van de gemeenten begrijpen, maar ook dat zij zich niet kunnen vinden in de werkwijze van de gemeenten en de inhoud van de brief.
Op 13 maart is door de 4 gemeenten een “excuus”-brief gestuurd aan GS.

Het heeft ons (de fracties van de VVD, DTV en D66) zeer verbaasd dat het college van B&W van Veere geen gebruik heeft gemaakt van de uitnodiging om op 11 maart in gesprek te gaan met GS en e.e.a. toe te lichten en uit te praten.
Wij zijn van mening dat dit niet getuigt van goede omgangsvormen en de verhoudingen met de provincie kan schaden en daarom hebben wij de volgende vragen aan het college:
1. Welke intentie had u met de brief van 20 februari en waarom is voor de bewuste toonzetting gekozen (met zinnen als “Het komt ons voor dat hier sprake is van eerst handelen en dan pas nadenken”)?
2. Wat was de reden van uw college om geen gehoor te geven aan de uitnodiging van GS voor overleg op 11 maart?
3. Hebt u als B&W van Veere inmiddels zelfstandig actie ondernomen richting GS en zo ja, welke? 
4. Bent u met de VVD, DTV en D66 van mening dat het optreden van uw college, d.m.v. de werkwijze en toonzetting van de brief op 20 februari en het niet ingaan op de uitnodiging voor het gesprek met GS op 11 maart, weinig verheffend is geweest en niet voor herhaling vatbaar is?

In het antwoord van het college op de vragen van de fracties, bood Wethouder Melse namens het college excuses aan, voor de in haast verstuurde brief. Zie ook: PZC.