Wat hebben we bereikt?

In de periode 2010-2014 boekte de VVD zowel voor inwoners als ondernemers resultaten, op het gebied van: afvalstoffenheffing, precariobelasting, een solide financieel beleid, het stimuleren van dorps- en ontwikkelplannen, scholen in de kernen, kunstwerken voor alle kernen, flexibele bestemmingsplannen, camperplaatsen op (mini-)campings, akkerranden, gratis parkeren, inzet van de ondernemermanager etc.

  • Geen extra verhoging van de afvalstoffenheffing. Vanaf januari 2014 gebruikt u voor de afvalinzameling twee afvalbakken (één voor GFT en één voor restafval). Dankzij de VVD wordt de afvalstoffenheffing niet -duurder.
    Geen extra verhoging van de precariorechten. Ondernemers betalen precario o.a. voor het plaatsen van terrassen of winkeluitstallingen. De VVD heeft voorkomen dat de precariorechten met 25% verhoogd bereikt Resultaat: geen extra lastenverzwaring voor de ondernemers.
    Solide financieel beleid. De VVD vindt dat er niet te pas en te onpas een greep uit de algemene reserve gedaan mag worden om de begroting sluitend te krijgen. Altijd eerst kijken waar er bezuinigd kan worden en niet de lokale belastingen extra verhogen.
    Stimuleren dorps- en ontwikkelplannen. De VVD juicht het toe dat inwoners en ondernemers de handen ineen slaan bij het ontwikkelen van dorpsplannen. Zo verbetert de kwaliteit en is er ruimte voor nieuwe initiatieven. Vrouwenpolder en Oostkapelle zijn hier goede voorbeelden van.
    Kinderen dichtbij naar school. Voor de VVD staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. Daarbij is een school voor de leefbaarheid van een kern erg belangrijk. Het voortbestaan van een basisschool met 80 of meer leerlingen staat voor de VVD niet ter discussie. Samenwerking tussen christelijke, openbare en reformatorische scholen zal nodig zijn om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kernen één school houden.
    Voor elke kern een kunstwerk. Door een initiatief van de VVD heeft de gemeenteraad besloten om geen financiële bijdrage te vragen aan inwoners en ondernemers voor het realiseren van kunstwerken in de kernen waar nog geen kunstwerk staat (Aagtekerke, Grijpskerke, Meliskerke, Oostkapelle en Serooskerke). Het college wilde dat elke kern 10% - 25% zou bijdragen. Dit kon oplopen van € 5.000 tot € 10.000. De VVD vond dit geen goed plan, omdat gebleken was dat dit belemmerend werkt.
    Flexibele bestemmingsplannen. Door globale en flexibele bestemmingsplannen kan er beter en sneller ingespeeld worden op de vraag van dat moment. Een bijvoorbeeld hiervan is het bestemmingsplan voor De Tienden II in Zoutelande en Zeeduinse Poort in Oostkapelle.
    Camperplaatsen alleen op (mini-)campings. Er komen geen gemeentelijke overnachtingsplaatsen voor campers. De VVD vindt dat er voldoende camperplaatsen zijn op de bestaande campings en mini-campings. De sector heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het promoten van hun camperplaatsen, zodat ook Veere nu als een campervriendelijke gemeente betiteld kan worden.
    Subsidie akkerranden blijft in stand. De subsidie op de akkerranden blijft ook de komende jaren bestaan. Akkerranden zorgen voor verfraaiing van het landschap en worden gewaardeerd door inwoners en toeristen.
    Betaald parkeren alleen om te reguleren. De VVD houdt vast aan het standpunt dat betaald en vergunningparkeren alleen wordt ingevoerd als er parkeerproblemen zijn in een kern en er dus regulerende maatregelen genomen moeten worden. Betaald parkeren mag niet ingevoerd worden louter en alleen om de gemeentekas te spekken.
    Gratis parkeren op parkeerterrein Kanaalweg Westzijde (Veere). Dankzij de VVD kan er op het parkeerterrein aan de Kanaalweg Westzijde in Veere nog steeds gratis geparkeerd worden. De VVD houdt vast aan het uitgangspunt dat er aan de rand van de kern een parkeerterrein is waar gratis geparkeerd kan worden.
    Inzetten ondernemersmanager verlengd. De VVD heeft zich ingezet voor het verlengen van het contract met de ondernemersmanager tot 2015. In de afgelopen jaren is gebleken dat de ondernemersmanager een belangrijke schakel is tussen de ondernemers en de gemeente.
    Criterium tweede-woningbezit vereenvoudigd: Bezitters van een tweede woning die veel gebruik maken van hun woning krijgen niet meer te maken met de 180-dagen regeling. Als criterium geldt nu of iemand op het betreffende adres is ingeschreven als inwoner van de gemeente Veere. De VVD wil meer ruimte voor deeltijdwonen: ook als iemand maar een gedeelte van de week in Veere woont draagt hij bij aan de leefbaarheid en de economische bedrijvigheid.
    Subsidie VVV voor promotie en gastheerschap. De VVD heeft zich verzet tegen een bezuiniging van € 50.000 op de subsidie voor de VVV. De VVD vond het niet juist om de VVV te korten, juist nu zij zich sterk maken voor een omslag naar meer digitale informatievoorziening. Het toerisme is belangrijk voor de economie van onze regio en daar hoort professionele promotie bij. De VVV gaat de komende jaren meer geld uittrekken voor promotie en minder voor de eigen vestigingen.