Overgang Jeugzorg naar gemeentes: het transitie-arrangement

In oktober 2013 hebben de Zeeuwse gemeenten via de Task Force Jeugd Zeeland een zogenaamd transitie-arrangement opgesteld; hierin wordt aangegeven hoe de overgang van de Jeugdzorg naar de gemeenten per 1-1-2015 wordt ingericht. Dit arrangement was een verplichting van het rijk en hierin moesten ook afspraken worden vastgelegd om de continuïteit van de jeugdzorg na 1-1-2015 te waarborgen.
Het Zeeuwse arrangement kon volgens de transitiecommissie van het rijk echter onvoldoende die gevraagde continuïteit garanderen. Daarom hebben betrokken partijen (de 13 Zeeuwse gemeenten, de provincie, Bureau Jeugdzorg Zeeland en de 3 grootste zorgaanbieders) in november een zogenaamd Addendum opgesteld, waarin nadere afspraken zijn gemaakt.
In het kort zijn in het transitie-arrangement de volgende keuzes gemaakt:
- in de periode 2015 – 2017 reserveren de gemeenten het gehele jeugdzorgbudget dat overkomt vanuit het rijk voor de jeugdzorg;
- het door het rijk bepaalde macro-budget zal niet worden overschreden;
- voor de gemeente Veere zal de zorg zoveel als mogelijk Walchers worden ontwikkeld, alleen voor specialistische zorg worden Zeeuwse afspraken gemaakt.

Tijdens de raadsvergadering van 6 februari benadrukte de VVD dat de resultaten van de nieuwe gemeentelijke werkwijze waarschijnlijk pas na een behoorlijke inloopperiode zichtbaar zullen worden, maar dat de rijkskorting al direct in 2015 gaat spelen. Er is dus haast geboden om zo snel mogelijk te beginnen met die nieuwe werkwijze.
  
Zie voor meer info www.middelburg.nl/denkmeeoverzorg