Beschouwing financieel perspectief door VVD Veere

Hoewel het financieel perspectief in de basis een uitstekend stuk was, heeft VVD Veere toch een amendement ingediend. De impact van de verhoging van de OZB op niet woningen was volgens ons gewoonweg te groot. Onze ondernemers zijn de laatste jaren voor tal van uitdagingen gesteld; denk daarbij aan corona, hoge energielasten en stijgende personeelskosten. De voorgestelde verhoging van de OZB niet-woningen was ook een extra rem op de investeringsruimte. Binnen de financiële ruimte van de meerjarenbegroting konden we een voorstel doen waar de ondernemers mee geholpen worden en waar toch een "reparatie" op de te lage OZB plaatsvindt. De raad was het met ons eens en stemde voor ons amendement.


En ander punt waar we als VVD Veere wel een kritische noot gekraakt hebben, was het proces rondom de uitdagingen van de woningbouw in Veere. Daar hebben we een motie voor ingediend. We hebben gevraagd om de NBP (nieuwbouwprogrammering) inzichtelijk te maken door een toetsingskader in het leven te roepen. Hiermee wordt het makkelijker om prioriteiten te stellen en er wordt voor iedereen inzicht gecreëerd om te zien waar de prioriteiten op gebaseerd zijn. Het bouwen van woningen is een uitdaging en daar helpen de juiste hulpmiddelen enorm bij. Ook deze motie werd met ruime meerderheid aangenomen.


T.a.v. Toerisme en recreatie hebben we als VVD Veere benoemd dat het in deze tijd goed is om klaar te zijn voor veranderingen. Onder het mom van "geen bed er bij" elk nieuw initiatief de nek om draaien is erg zwartwit en ook niet terecht. Innovaties gaan vandaag de dag zo snel dat regelgeving die vandaag gemaakt wordt, morgen achterhaald is. VVD Veere vindt dat per casus gewogen moet worden. Wat is de impact? Is er sprake van toegevoegde waarde? Is het echt innovatief? En wat is het draagvlak en de impact op de omgeving? Maatwerk is echt een must.