Visie Westrand Domburg

Visie Westrand Domburg


Onze fractie had in november al als enige aangegeven dat het stopzetten van andere aan verkeer te relateren raadsvoorstellen in onze ogen geen goede zaak is. Enerzijds wachten in veel gevallen de inwoners al te lang op oplossingen en anderzijds zit er zoveel samenhang tussen de verschillende projecten, dat het volgens de Veerse VVD eigenlijk niet los van elkaar gezien kan en mag worden.

Het raadsvoorstel vroeg om instemming met de visie en instemming voor de start van de volgende fase van het project. Het was al snel duidelijk dat niet iedereen het verschil kent tussen een visie en een plan. Daardoor werd aannames gedaan op niet concrete zaken en werd er gegoogeld met cijfers. De volgende fasen: de planvorming (omzetten van visie naar een plan) en de planvaststelling (waarin het plan concreet vastgesteld wordt), worden beiden gevolgd door een beslismoment in de gemeenteraad. Dan wordt het plan concreet. Op dit moment kunnen we als raad de aandachtspunten meegeven. Na de volgende fasen kunnen we toetsen of de wensen en bedenkingen voldoende zijn meegenomen om tot een instemmend ja voor het plan te komen.

Onze fractie ziet dat de ambitieuze visie van “De Roompot” de potentie heeft om een win-win situatie te creëren door de wederzijdse belangen het project en onze Veerse inwoners. De Veerse VVD heeft daarom een positieve grondhouding t.a.v. het raadsvoorstel en heeft de volgende aandachtspunten meegegeven:
  • De aanpak van de Noordwestroute is leidend en daar wordt in de visie ook aan gecommitteerd. Door het wederzijdse belang is Roompot gebaat bij een goede verkeersafhandeling over de gehele Noordwestroute en wij verwachten dan ook een grote (financiële) bijdrage.
  • De alternatieve locatie op het Parelplein voor het hotel op het KPN-terrein is een grote wens voor de inwoners van Domburg. Roompot kan veel goodwill winnen als men aan deze wens tegemoet komt.
  • Het sociaal maatschappelijke draagvlak wordt zeker groter als onze inwoners kunnen genieten van de faciliteiten die gecreëerd gaan worden. Alles zou dus publiek toegankelijk moeten worden. En daarbij hebben we als voorbeeld genoemd: Om in het zwembad voor lange tijd betaalbare zwemlessen aan de inwoners van Veere aan te bieden.
  • We dienden vorig jaar een motie in over de huisvesting van werknemers. In de planvorming zien we graag de invulling van Roompot voor dit Veerse probleem.

Wethouder de Visser gaf in zijn bijdrage duidelijk een bevestiging op onze visie. De belangrijkste punten daaruit:
  • Het is een visie en nog geen plan.
  • De Noordwestroute is leidend.
  • De door anderen aangenomen uitbreiding van 15% staat niet vast.
  • Het gegoochel met het aantal bedden per eenheid gaat om twee compleet verschillende getallen (3,5 is de bezettingsgraad en 5 is de capaciteit).
  • En Roompot heeft reeds toegezegd dat werknemers gehuisvest gaan worden op eigen terrein en dat dit niet gaat leiden tot een uitbreiding van het aantal eenheden.
Wij zien daarmee een goede basis om in de volgende fase te starten met de planvorming. Daarbij is het goed om constructief de samenwerking te zoeken. Zo zal het plan voor de Westrand Domburg een breder draagvlak krijgen en de oplossing voor Noordwestroute een extra impuls kunnen krijgen.