Oranjeplein Veere: eigentijdse aanpassing historisch karakter

Ik heb een aantal voorbeelden om de mening van de VVD nader toe te lichten. Deze vindt u in de bijlage. 

 

Allereerst de Sint Servaasbasiliek in Maastricht. Maastricht is een monumentenstad en is een van de oudste steden van Nederland. In het hart van de stad aan het Vrijthof staat de Sint Servaasbasiliek. In zijn huidige vorm werd de kerk tussen het jaar 1000 en 1200 gebouwd. Vele verbouwingen en renovaties later, werden begin negentiger jaren twee moderne glas-in-lood ramen in de kerk geplaatst.

 

Dichter bij huis: Meliskerke. Midden op het dorp staat de karakteristieke Odulphuskerk. De 14e eeuwse kerk is een echte bezienswaardigheid met zijn scheve toren. In 2011 werd hier een nieuw gedeelte aan de kerk gebouwd. Het oude en nieuwe deel vormen samen een prachtig geharmoniseerd geheel.


 

Beide zijn slechts kleinere wijzigingen in een oud geheel. De plannen die voorliggen voor het Oranjeplein zijn natuurlijk groter van aard, maar wat ik met de voorbeelden wil illustreren, is dat nieuwe invloeden aan oude onderdelen in een stad een mooi geheel kunnen vormen.


Zo kijkt de VVD ook naar het beeldkwaliteitsplan voor het Oranjeplein in Veere. De VVD ziet in de plannen een eigentijdse aanpassing passend bij het historische karakter van Veere. Hoewel de daadwerkelijke invulling pas duidelijker wordt bij het bestemmingsplan –wij zullen dit dan op de inhoud beoordelen- zijn wij positief over het beeldkwaliteitsplan voor het Oranjeplein in Veere, zoals dit nu voorligt met de adviezen van de klankbordgroep.