VVD wil ondersteuning eigenaren cultureel erfgoed, geen extra regels

Met de Structuurvisie Cultuurhistorie wordt vastgelegd hoe de gemeente om wil gaan met cultureel erfgoed. Het college van B&W stelde voor om  ca. 400 historische boerderijen, woningen en andere gebouwen aan te wijzen als cultureel erfgoed. Consequentie is dat als de eigenaren van deze gebouwen iets aan willen passen aan hun pand dat het dan kan zijn dat zij eerst een cultuurhistorisch onderzoek uit moeten laten voeren. 


Wilt u weten of uw boerderij of woning ook op deze lijsten staat? Kijk dan in bijlage 3 en 4 van de visie: zie: 

https://veere.raadsinformatie.nl/vergadering/213397/gemeenteraad+01-10-2015  (agendapunt 10 bijlage SVCH Veere).


De VVD vindt behoudt van cultureel erfgoed belangrijk, maar heeft moeite met de wijze waarop het nu is uitgewerkt. Ook vinden we het een gemiste kans dat de eigenaren van de betreffende panden niet zijn geïnformeerd over deze Structuurvisie.

Verder hebben we geconstateerd dat de lijsten fouten bevatten en er veel onduidelijkheden in staan. En er wordt niet aangegeven op basis van welke criteria  een pand aangewezen wordt als cultureel erfgoed. De VVD vindt dat er een selectie gemaakt moet worden zodanig dat de lijst verkort wordt tot die gebouwen die aangemerkt kunnen worden als de kern van het cultureel erfgoed van de gemeente Veere.

De VVD vindt het niet wenselijk om de eigenaren van al deze gebouwen te belasten met extra regels. (Zo heeft de Provincie Zeeland het voornemen om bij de herziening van het Omgevingsplan de lijst van historische boerderijen te verkorten van 5000 naar ca. 300).

De VVD vindt dat de eigenaren van de uitgekozen boerderijen, woningen en andere panden ondersteund moet worden (bijvoorbeeld met een bescheiden subsidieregeling) in plaats van hen te belasten met nieuwe regels. Zodat zij geen hoge kosten moeten maken voor onderzoeken maar dit geld kunnen besteden aan het onderhoud van hun erfgoed.


De uitkomst van de bespreking van de Structuurvisie cultureel erfgoed in de raad  van 1 oktober 2015 is, dat de wethouder heeft toegezegd dat de lijsten met boerderijen en woningen eerst nader onderzocht worden. Ook zal er overlegd worden met de eigenaren. De lijsten komen daarna ter besluitvorming terug naar de raad. De rest van de Visie is wel unaniem vastgesteld.