Jeugdzorg, Wmo en participatiewet

Vanzelfsprekend wil de VVD er voor zorgen dat onze meest kwetsbare inwoners niet in de knel komen. Aan de andere kant vinden we het ook belangrijk dat de zorg voor deze inwoners efficiƫnt wordt georganiseerd, zodat die zorg snel en op de goede plaats terechtkomt.

Sinds 1-1-2020 heeft Veere voor haar inwoners een eigen toegang Wmo en jeugdzorg. We hebben de indruk dat dit goed functioneert. Voor een goede beoordeling zijn data echter belangrijk, zodat we de ontwikkelingen goed kunnen volgen en we tijdig kunnen ingrijpen als dat nodig is. Deze data moeten regelmatig (halfjaarlijks) beschikbaar zijn voor de gemeenteraad.

Per 1-1-2021 is onze gemeente t.a.v. de inkoop en het contractbeheer van Wmo-voorzieningen (in eerste instantie voor 2 jaar) een samenwerking aangegaan met het SWVO (Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio). Doel van deze samenwerking is verhoging van kwaliteit en efficiency door schaalvergroting. Alvorens een definitieve samenwerking aan te gaan, wil de VVD een uitgebreide evaluatie hiervan zien.

Goede schuldhulpverlening blijft belangrijk. Bekend is, dat preventieve hulp en snelle interventie noodzakelijk zijn om grotere problemen te voorkomen. De VVD wil dat onze uitvoeringsorganisatie Orionis hierin zoveel mogelijk samenwerkt met werkgevers en maatschappelijke organisaties als Humanitas en Schuldhulpmaatje.

De wijze waarop we als gemeente met onze burgers omgaan, bepaalt voor een belangrijk deel het welzijn in onze gemeente en de VVD vindt dit daarom blijvend van groot belang.